Dlaczego warto jeść jajka a kto powinien na nie uważać? Sprawdź co radzi dietetyk ZPS
Korzystnie wpływają na wzrok, poprawiają pracę mózgu i są źródłem wielu witamin i minerałów. Jeszcze niedawno odradzano objadanie się jajkami i straszono cholesterolem. Dziś jajka wróciły do łask. Dietetycy mówią wprost, spożywanie jajek przyniesie nam wiele korzyści.
Dietetyk Zespołu Przychodni Specjalistycznych w Tarnowie, Joanna Mamuszka mówi, że jest wiele powodów, dla których jajka powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie.
Na co dobre są jajka?
Po pierwsze chronią wzrok, bo zawierają luteinę.
Wzmacniają kości i zęby, ponieważ są bogate w witaminę D, niezbędną do prawidłowego przyswajania wapnia.
Zapobiegają anemii, bo zawierają żelazo w najłatwiej przyswajalnej postaci.
Wzmacniają także nasz system odpornościowy ponieważ zawierają sporą dawkę witamin A, B12 i selenu.
Dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć i koncentrację
Czy jednak jajkami możemy objadać się bezkarnie?
Joanna Mamuszka zaleca ostrożność, ponieważ bardzo często występują nietolerancje.
Uważać ze spożywaniem jaj powinny zdecydowanie osoby z alergią na białko jaja kurzego (gotowanie jaja zmniejsza właściwości alergenne).
Także osoby, które cierpią na choroby autoimmunologiczne powinny na nie uważać.
Ile zatem jajek możemy jeść?
Zdanie na temat spożywania jaj specjaliści zmieniali już wielokrotnie.
Ostatecznie Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywania nawet do 10 jaj tygodniowo (łącznie z tymi użytymi do przygotowywania potraw),
Dietetyk ZPS mówi, że w diecie każdej zdrowej osoby jajko powinno pojawić się w codziennym menu.
Posłuchaj Joanny Mamuszki: